150 millióért kelt el az egyik leghíresebb netes mém

150 millióért kelt el az egyik leghíresebb netes mém
180 Ether kriptopénzért, azaz nagyjából 500 ezer dollárért (~150 millió forintért) kelt el az a Zoë Roth-ot ábrázoló fénykép, amit még a lány apja készített 2005-ben, és disaster girl (katasztrófa kislány) néven vált híressé az interneten. Roth a New York Times magazinnak elmondta, hogy a fényképből befolyt összeget a diákhitelének törlesztésére és jótékonykodásra fogja költeni.

Az eladás érdekessége, hogy Roth úgynevezett NFT-ként (Non-fungible token, azaz nem-helyettesíthető token) értékesítette a róla készült fotót - írja a 24.hu. Az NFT az egyik legújabb digitális őrület, ami – nagyon leegyszerűsítve – a blockchain technológián alapulva lehetővé teszi, hogy bárki értékesítse vagy megvegye digitális alkotások (rajzok, fotók, GIF-ek, zenék stb.) tulajdonjogát. A mostani eladás érdekessége, hogy bár Roth értékesítte a róla készült képet, de megtartotta annak szerzői jogait, aminek értelmében a jövőben minden eladás után 10 százalék illeti meg.

A kérdéses NFT-t egy dubaji bázisú zenei stúdió, az 3F Music szerezte meg, és nem ez volt az első ilyen üzletük, hiszen korábban 411 000 dollárt (~123 millió forint) fizettek egy másik nagyon híres, az Overly Attached Girlfriend néven elhíresült mémért.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: NFT, mém