11 ezer százalékkal megugrott a VPN iránti igény Oroszországban

11 ezer százalékkal megugrott a VPN iránti igény Oroszországban
Az AtlasVPN március 14-én 11 253 százalékos növekedést érzékelt a VPN (Virtual Private Network, azaz virtuális magánhálózat) telepítsek számában.

A virtuális magánhálózatok iránti növekedés azt követően ugrott meg jelentősen, hogy március 11-én Oroszország bejelentette, hogy blokkolni fogják az Instagramot, majd március 14-én ezt meg is lépték, nagyjából 80 millió felhasználót vágva el a népszerű képmegosztó közösségi oldaltól - írja a 24.hu.

Az oroszok azután döntöttek az Instagram blokkolása mellett (miután a Twitter és a Facebook elérését már megakadályozták), hogy a Meta lehetővé tette, hogy (egyes országokban) a Facebook és az Instagram közösségi oldalakon olyan posztok jelenhessenek meg, amik erőszakra buzdítanak az orosz katonákkal szemben (sőt egyes helyeken még a Putyin halálát kívánó bejegyzéseket sem moderálták). Az amerikai vállalat azóta már visszakozik, újabb szabálymódosításokat emlegetve, de ez már nem volt hatással az Instagram elérhetetlenné tételére.

VPN használatával biztonságos kapcsolat hozható létre egy eszköz (router, számítógép, telefon stb.) és az internet között. Egy ilyen szolgáltatás az adatvédelem és a névtelenség több szintjét biztosítja a használója számára: elrejthető például az internetes tevékenység és annak helye, kikerülhető továbbá az online cenzúra. Sokan arra használják a virtuális magánhálózatokat, hogy hozzáférhessenek olyan szolgáltatásokhoz (pl. Disney+), ami a saját országukban még nem elérhető, de egy ilyen szolgáltatással kikerülhető például az orosz tiltás is, és elérhető például az Instagram, és minden olyan szolgáltatás, amit alapból blokkolnak Oroszországban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: VPN, háború