Öt magyar a régió meghatározó e-kereskedői között

Öt magyar a régió meghatározó e-kereskedői között
1500 milliárd forintnyi árbevételt ért el a 25 legnagyobb nemzetközi piaccal rendelkező cseh, magyar és szlovák e-kereskedelmi webáruház. A növekedés ennél is imponálóbb volt, a cégek 37 százalék növekedést értek el egyetlen év alatt. Sikerük kulcsa az export és a helyi piacok igényeinek figyelembevétele. Öt magyar e-kereskedő fért fel a listára.

A Growww Digital 2021 végével elkészítette a cseh, szlovák és magyar piac 25 legnagyobb nemzetközi piaccal rendelkező e-kereskedelmi webáruházának rangsorát.* Sajnos a hazai e-kereskedők csehül állnak, míg a csehek nem állnak csehül: a listán öt magyar cég szerepel, a csaknem feleakkora lakosságszámú Szlovákiából öt, a többi mind cseh.

Helyezés 2020. évi árbevétel alapján

E-kereskedő

Ország

1

Alza

Csehország

2

Mall Group

Csehország

3

Notino

Csehország

4

Rohlik Group

Csehország

5

Szallas Group

Magyarország

6

Biotech USA

Magyarország

7

Pilulka

Csehország

8

Alensa

Csehország

9

Berlin Brands Group (CEE)

Szlovákia

10

Factcool

Csehország

11

Donoci

Csehország

12

Dedoles

Szlovákia

13

Kytary

Csehország

14

GymBeam

Szlovákia

15

4HOME

Csehország

16

Playersroom

Magyarország

17

Footshop

Csehország

18

Astratex

Csehország

19

JátékNet

Csehország

20

Sportobchod / Sportega

Csehország

21

Alinda

Magyarország

22

Grizly

Csehország

23

Eyerim

Szlovákia

24

Ovečkárna

Csehország

25

Inspio

Szlovákia

Az öt magyar ranglistás cég, a Szállás.hu, a Biotech USA, a Playersroom és a Játéknet a teljes bevétel kevesebb mint 7 százalékát adta, mintegy 100 milliárd forinttal. A Játéknet 135 százalékos, valamint a Biotech USA 48 százalékos növekedési rátája átlag feletti. A Szállás.hu árbevétele 16 százalékkal csökkent, ami a koronavírus hatása mellett igen jó eredménynek tekinthető.

A kis zöld manó valójában óriás

A listát a cseh Alza vezeti, a 2020-as árbevételük már az 500 milliárd forintot is meghaladta. A második helyen 360 milliárd forintnyi árbevétellel a szintén cseh alapítású, de már a lengyel Allegro csoporthoz tartozó Mall Group áll. Az e-kereskedelmi piac igen koncentrált: ez a két cég adta a teljes árbevétel 58 százalékát.

Az Alza a hagyományos üzletek árbevételével vetekedő teljesítményét Csehország mellett Szlovákiában, Magyarországon és Németországban érte el. Ők inkább kevés országban, de nagyon jelentős szerepet kívánnak betölteni, és regionális piacvezetőként is 27 százalékos növekedést tudtak elérni.

„A Growww Digitalnál úgy tekintünk az Alzára, mint a »közép- és kelet-európai Amazonra«, ami az ügyfélközpontú megközelítést magas szintű üzleti intelligenciával és marketinggel kombinálja" – árulta el Szabó László, a Growww Digital online-növekedési szakértője.

Inspiráló példák

A régiós toplista sikeres növekedési recepteket jelenthet más vállalkozásoknak is. Számos cég esetében visszatérő elem, hogy nem a hazai márkát vitték változtatás nélkül a környező országok piacára, hanem adaptálták azokat a helyi viszonyokra.

Az élelmiszer-webáruházat üzemeltető cseh Rohlik csoportot Magyarországon Kifli, Ausztriában Gurkl, Németországban Knuspr néven ismerik. A frissesség érzetét a leginkább a helyi kultúrában rezonáló szavakkal adják vissza, így sokkal jobban kötődnek hozzájuk a vevőik. Nem csak nevük, eredményességük is érdekes: egyetlen év alatt közel 110 milliárd forintra duplázták az árbevételüket. 2022-ben pedig még nagyobb növekedésbe kezdenek: Spanyolország, Olaszország és Románia meghódítása a cél.

A toplistát uraló cseh cégek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy mi a sikerük titka. „Ennek oka, hogy a cseh e-kereskedelmi piac nagyon versenyképes, viszonylag nagy, és ezen tulajdonságok kombinációja hatékony, skálázható üzleti tevékenységet folytató vállalatokat hoz létre. Csehország élen jár abban is, hogy rendelkezésre áll a külpiacra lépéshez szükséges emberi erőforrás, megfelelően képzett szakemberekkel" – adott magyarázatot Szabó László.

A szakértő hozzátette: a csehek komolyan veszik az e-kereskedelmet. Várakozásaik szerint az e-kereskedelmi export nagyobb mértékben fog hozzájárulni az ország GDP-jéhez 2025-re, mint a Škoda autógyár.

E várakozásokat támasztja alá, hogy több, egymilliárd eurónál értékesebb, azaz unikornis vállalat is szerepel a listán. Az említett Rohlik csoport mellett egy német–szlovák cég, a Berlin Brands Group tudta ezt elérni. A vállalatnak ma már Los Angelestől Kínáig vannak irodái, csak pozsonyi központjukban 250 főnek adnak munkát. DJ-felszereléseket áruló webáruházból német partnerekkel egyesülve globális online kereskedővé váltak, 40 webáruházuk működik 26 országban. Arra is példát mutattak, hogy a régióból indulva hogyan lehet saját brandeket globálisan felépíteni: 14 saját márkájuk és 2500-nál is több saját termékük van.

További két magyar a feltörekvő cégek között

A Growww Digital listáján hét gyorsan növekvő, exportban erős webáruházat is kiemeltek, akik előtt gyors nemzetközi bővülés áll. A listára két hazai e-kereskedő is felkerült: az Alinda.hu nagyon széles elektronikai és háztartási áruválasztékával a régió több országában már jelen van, az eOptika.hu szintén több országra kiterjedő kereskedelmet folytat.

Szabó László bízik benne, hogy a magyar sikerek más e-kereskedőket is külpiacra lépésre inspirálnak. Nemzetközi piacok nélkül a hazai e-kereskedők kis eséllyel tudják felvenni a versenyt a külpiacokkal is rendelkező, egyre növekvő hatékonyságú és tőkeerejű külföldi versenytársakkal.

A szakértő tapasztalatai szerint a százmillió forint forgalmat elérő e-kereskedelmi vállalkozások között már nagy számban találunk exportérett vállalkozásokat. Ennél alacsonyabb forgalom is elegendő a szűk réspiacokat kiszolgáló webshopok esetén. Azonban minden exportérett e-kereskedőre igaz, hogy működésük nyereséges, folyamataik rendszerezettek, jól ismerik és szolgálják ki a vevőiket.

Exportérett a cégem?

Aki szeretné felmérni a cége exportérettségét, azoknak a Growww Digital létrehozott egy ingyenesen és regisztráció nélkül letölthető, 25 kérdésből álló exportellenőrző listát, mellyel a vállalkozások áttekinthetik a legfontosabb vállalati és üzleti kérdéseket, amelyek ismerete elengedhetetlen a sikeres külföldi üzleti terjeszkedéshez.

* Az elemzés a cseh, magyar és szlovák székhellyel rendelkező e-kereskedőket vizsgálta, így a listában nem kaptak helyet a román és a lengyel szereplők, mint az eMAG vagy az Edigital. A román és lengyel piacról külön elemzés készül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: E-kereskedelem