Érdekes fordulatok jöhetnek az e-kereskedelmi piacon

Érdekes fordulatok jöhetnek az e-kereskedelmi piacon
Előkerült végre Jack Ma, legalábbis egy állítólag január 20-án megjelent videofelvétel tanulsága szerint az extravagáns kínai milliárdos él, azonban az Alibaba-csoport ellen folyamatban levő eljárás még hozhat érdekes fordulatokat az e-kereskedelmi piacon.

Az üzletember még tavaly októberben tűnt el a nyilvánosság elől, miután az Alibaba konszern alapítója minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátására készülve éles kritikákat fogalmazott meg a kínai bankrendszert és gazdaságpolitikát illetően - írja a Kosárérték.

A hatóságok október végén függesztették fel az Alipay pénzügyi szolgáltatót birtokló és üzemeltető Ant Group papírjainak Hong-Kongi tőzsdén való kibocsátását, Jack Ma pedig majd’ három hónapra eltűnt a világ szeme elől. A kínai állampárt idöközben mindenesetre megtett mindent, hogy kiradírozza a filantróp milliárdos emlékét a közvéleményből. Egészen január 20-áig, amikor a semmiből előbukkanva Jack Ma egy online jótékonysági eseményen tartott előadást. A kínai, állami propaganda csatornákon ezzel egy időben pedig feltűnt egy másik felvétel is, amelyen egy iskolát látogat meg – igaz, annak időpontja nem derült ki az ázsiai híradásokból.

A Jack Ma Alapítvány, illetve az az Alibaba-csoport tulajdonában lévő Ant Group szóvivője időközben több nyugati hírügynökségnek is megerősítette, hogy valóban Jack Ma vett részt a szerdai online ceremónián. A hír hallatán kilőtt az Alibaba részvényárfolyama, és egy nap alatt mintegy hat százalékot emelkedtek a cég papírjai, annak ellenére, hogy a még novemberben Jack Ma egykori cége elleni indított, versenyszabályok megszegése miatti eljárás időközben egy új fokozatba kapcsolt.

A Kínai Kommunista Párt ugyanis a trösztellenes szabályok megszegéséért indított eljárást az Ant Group tulajdonosa, az Alibaba-csoport ellen, amelynek sokak szerint az lehet a vége, hogy államosítják az egész vállalatot. Az még mindig homályos, hogy a majd 40 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező nagyvállalkozónak, akit a világ 17. leggazdagabb emberének tartanak, sikerült-e kiegyeznie a kínai cégvezetéssel. Az azonban biztos, hogy vállalatcsoportjának komoly kihívásokkal kell szembenéznie a kommunista párt nyílt bírálata után. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!