Tippek a biztonságos online vásárláshoz

Tippek a biztonságos online vásárláshoz
Egyre többen döntenek az online vásárlás mellett, legyen szó a karácsonyi ajándékok beszerzéséről, használati tárgyak, elektronikai cikkek vásárlásáról vagy akár a konyhára történő bevásárlásról.

Manapság már szinte mindent meg tudunk venni az interneten, számtalan webáruház működik, viszont jól meg kell választanunk, hogy honnan rendelünk, nehogy csalás áldozatai legyünk, vagy ellopják az adatainkat. Milyen tényezőket vegyünk figyelembe?

SSL tanúsítvány
Ahogy a weboldalra érkezünk egyből láthatjuk, hogy SSL tanúsítvánnyal ellátott, biztonságos honlapon járunk-e. Mindezt megállapíthatjuk a címsorban található lakat ikon segítségével, vagy a https:// protokoll használatával. Ellenkező esetben a legtöbb böngésző figyelmeztet is minket, hogy nem biztonságos weboldalon járunk. Csak olyan webshopon vásároljunk és adjunk meg személyes adatokat, amely rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, és biztosak lehetünk benne, hogy a szerver és a köztünk lévő kommunikáció titkosított, azaz harmadik fél részére nem szivároghatnak ki az adataink.

Domain név

Azt sem árt megvizsgálni, hogy biztosan azon a weboldalon járunk-e, ahova indultunk, azaz nincs-e véletlenül a jól bevált áruházunk domain nevében vagy végződésében valami eltérés, ugyanis a csaló weboldalak sok esetben ismert áruházakhoz hasonló néven és hasonló kinézettel is jelennek meg, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlókat. Számunkra eddig ismeretlen webshop esetén pedig ha valami gyanúsat észlelünk, nézzük meg a domain tulajdonosi adatait, melyből azt is megtudhatjuk, hogy mikor lett regisztrálva. Egy nagyon friss oldalról, ha nem muszáj, ne vásároljunk, inkább térjünk rá vissza később. Hiszen általában az év végi időszakban alakulnak a csaló webáruházak és amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan mennek is, majd új néven kezdik újra. Jobb félni, mint megijedni, inkább legyünk óvatosak.

Kapcsolati adatok
Továbbá alaposan nézzük meg, hogy vannak-e kapcsolati adatok megadva a honlapon. Nem jelent túl sok jót, ha se egy székhelyet, se egy telefonszámot vagy email címet nem találunk és szükség esetén senkivel sem tudnánk felvenni a kapcsolatot. Inkább kerüljük el az ilyen shopokat és ne vásároljunk tőlük.

Vélemények
A leginkább akkor lehetünk biztosak a webáruház hitelességében, ha elolvassuk a korábbi vásárlók véleményeit. Ha ilyet a honlapon nem találunk, akkor nézzünk utána különböző fórumokon. Az egyetlen becsapós dolog a véleményekkel kapcsolatban az lehet, ha ezek többsége 5 csillagos, viszont szöveges értékelést nem tartalmaz, vagy például magyar webshop esetén kizárólag külföldi felhasználók felmagasztaló véleményeit olvassuk. Ilyen esetekben nyugodtan gyanakodhatunk.

Termékleírások
Amennyiben biztosan nem szeretnénk csalódni a vásárolt termékek megérkezésekor, jobb, ha alaposan elolvassuk a termékleírásokat. Amennyiben megtalálunk minden fontos adatot, méreteket, használati utasítást, akkor valószínűleg nem árul zsákbamacskát a webáruház és jó esetben a kapott termék jellemzői is egyezni fognak azzal, amit előzetesen olvastunk róla. Részletes termékleírások hiányában sajnos nem lehetünk biztosak benne, hogy mit várhatunk és bár a fotó alapján elképzelünk valamit, sajnos még nem is reklamálhatunk az érkezett áru miatt. Biztosan láttunk már mindannyian Kínából rendelt termékeket összehasonlítva a webshopban található fotójukkal, melyek köszönőviszonyban sincsenek egymással. Bizonyára nem szeretnénk így járni.

Fizetési lehetőségek
A biztonságos online vásárlás alapja a biztonságos fizetés. Csak az általunk már ismert, nagy szolgáltatókon keresztül fizessünk online. Ha nem vagyunk biztosak a hitelességben, akkor inkább válasszuk az utánvétes fizetés lehetőségét. Az online vásárlásnak számos előnye van, bátran válasszuk ezt a vásárlási formát, csak figyeljünk a fenti tényezőkre!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sebők Beatrix

A Rackhost.hu marketing menedzsereként közel áll hozzám az online marketing és a tech témakör egyaránt. Céges szinten több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezünk a szerver hoszting területén. 2011 …


Címkék: E-kereskedelem