Szép, új, készpénz nélküli világ

Szép, új, készpénz nélküli világ
A modernre fogékony fogyasztók mellett egész iparágak álmodnak például egy biztonságosabb, teljesen készpénz nélküli, csak bankkártyák (vagy azzal egyenértékű, okos és elektronikus eszközök) alkotta világról.

Képzeld el, hogy nincsenek országhatárok, nincs tulajdon – énekelte bő három évtizeddel ezelőtt, Imagine című dalában John Lennon. Sajnos ő nem érhette meg az általa álmodott jobb világot. Igaz mi sem, legfeljebb részben, ám a jövő lehetőségeit ma is ugyanolyan reménykedve kutatjuk, mint vágyta ő.

A modernre fogékony fogyasztók mellett egész iparágak álmodnak például egy biztonságosabb, teljesen készpénz nélküli, csak bankkártyák (vagy azzal egyenértékű, okos és elektronikus eszközök) alkotta világról. Olyanról, ahol a sötét sikátorokban vagy tömegrendezvényeken nem igen kell rablóktól vagy zsebtolvajoktól tartani, az idős embereket nem fenyegetik, verik vagy gyilkolják meg akár pár ezer forintnyi készpénzért, mert az nem létezik, az elektronikus változatot pedig nem érdemes ellopni. Ugyanígy eltűnik (vagy legalább is nagyon megnehezül) a pénzmosás lehetősége, ahogyan az adóelkerülés is szinte lehetetlenné válik. Ha nincsen készpénz, sokkalta nehezebb lesz a kábítószer-kereskedelem is, és a fiatalok nem csak a drogokhoz, de a cigihez és az italhoz is sokkal körülményesebben jutnak hozzá.

És ez még csak a felszín. Hiszen a készpénz gyártása, tárolása, szállítása és kezelése nemzetgazdasági szinten súlyos százmilliárdokba kerül, míg egy szuperbiztos rendszer kialakítására elég egyszer költeni. Ma már nem csak ujjlenyomat vagy retinaszkennerek léteznek, de akad cég, amely a kézfej (élő!) ereinek mintázatát használja azonosításra. Innentől kezdve pedig szinte teljes biztonságban vagyunk, hiszen a kártyákkal való visszaélés is egyre nehezebbé válik, ha mégis előfordul, a biztosító fizet.

Ha azt gondolnánk, hogy ez a világ még hosszú évekre van, elég, ha körülnézünk. A parkoló díjat vagy az autópályadíjat jó ideje nem kell már készpénzzel fizetni, és az érintéses bankkártyák (Pay Pass, PayWave) mellett a egyre több mobiltelefonba is beleköltözik a bankkártya (például MasterCard Mobile). Nem is szólva az online, mobil pénztárcákról. Ezekkel már a legapróbb fizetnivalókat is szinte mindenhol rendezhetjük. Legalább is a nagyvárosokban, illetve a fejlett világ forgalmas pontjain, vagy a weben. Pár napos külföldi kiruccanásokra egyre kevesebben váltanak be készpénzt, egyszerűen csak zsebre vágják a bankártyá(ka)t, esetleg a mobilt. A legtovább valószínűleg a kávé- és üdítő-automaták, valamint a vécésnénik, vagy a legősibb mesterség művelői fognak ellenállni. No meg a zavarosban halászó dealerek, kereskedők, illetve a modern kori hippik, akik Lennon álomvilágában élve, ma sem rendelkeznek sem bankkártyával, sem mobiltelefonnal.

Pár év és ritkaságszámba megy majd a készpénz. Jó esetben pedig nem lesz igazuk az összeesküvés elméletek hirdetőinek és mindezért nem kell túl nagy árat fizetnünk. Hiszen egy demokratikus országban jogainkat akkor is erős jogrend védi, ha elvileg bárki, bármikor két kattintással ellenőrizheti, mikor, mire és mennyit költöttünk. Mondjuk párunk elvben könnyen megtudhatja vásároltunk-e hetente többször virágot valaki másnak; főnökünk, hogy munkaidő alatt rendszeresen használtuk-e kártyánkat a szomszédos bevásárlóközpont üzleteiben esetleg mozijában; vagy éppen a nyomozó hatóság, hogyha viselt dolgainkra kíváncsi. Reméljük, hogy a lassan beköszöntő új, készpénz nélküli világban csak ez utóbbira lesz példa, és arra is csak jelentős bűncselekmények gyanúja esetén, bírói engedéllyel.

Ez vajon, álom, vagy valóság lesz?

A készpénzt teljesen nélkülöző, "Szép új világ" áldásai és átkai

Áldásos hatások

- Jelentően csökkenhet a vagyon elleni bűncselekmények (lopás, rablás, zsebtolvajlások, erőszakos cselekmények és hasonlók) száma, ha a készpénz-helyettesítő eszközöket csak biometrikus azonosítással lehet majd használni és eltűnik a fizikai pénz.

- Egyszeri nagy beruházást követően sokkal olcsóbban működhetnek majd a nemzeti pénzrendszerek, sőt a nemzetek feletti közös valuták (például euró, bitcoin) is önnyebben teret nyerhetnek.

- Drámaian visszaszorulhat a pénzmosás és az adóelkerülés, hiszen a fekete és szürke pénzek útja elvben sokkal könnyebben követhető, ha minden egyes állampolgár és cég csak és kizárólag lenyomozható, elektronikus fizetőeszközt használhat.

- A fentiek nyomán rendkívül megnehezülhet a drogok, fegyverek és más illegális eszközök kereskedelme, bár nyilván az emberi találékonyság e téren is talál majd kreatív megoldásokat (hamis tranzakciók), illetve helyettesítő fizetőeszközöket (például a lenyomozhatatlan e-valuta a bitcoin képében).

Lehetséges átkok

- A magánszféra jelentősen sérülhet, nő az átlagember kiszolgáltatottsága. Különösen, ha autokrata vagy diktatórikus politikai rezsim ellenőrzi a tranzakciókat. Az egy gombnyomással (vagy törvénymódosítással) elintézhető hiperinfláció például hatalmas gazdasági-politikai ütőkártya bármilyen hatalom kezében.

- A hatalom kisebb súlyú, vagy politikai természetű bűncselekmények esetén is aprólékosan megismerheti "ellenfele" minden gyenge pontját, például szexuális szokásait, fura időtöltéseit, életének eltitkolt részleteit. Minden különösebb drága, hagyományos megfigyelés, nyomozás nélkül, pár kattintással sakkban tarthatók a potenciális ellenzéki erők.

- Az utolsó fillérig követhető tranzakciók az alkalmazottak és a személyes ellenségek megfigyelésére is használható, amennyiben a tranzakciós adatokat nem, vagy nem eléggé védik a jogszabályok.

Az elkövetkezendő hónapokban többszőr visszatérünk a kérdésre, szakértők bevonásával keresve a majdani valóságot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Halaska Gábor

Dr. Halaska Gábor Figyelő hetilap rovatszerkesztője, startup szakértő diplomáit az Államigazgatási Főiskolán és az ELTE Jogi Karán szerezte. A kilencvenes évek eleje óta dolgozik újságíróként. …