Sikeres évet tudhatnak maguk mögött a divatcikk kereskedelemmel foglalkozó webáruházak

Sikeres évet tudhatnak maguk mögött a divatcikk kereskedelemmel foglalkozó webáruházak
Európa egyik vezető divatkereső platformjának friss felmérése szerint a tavalyi évben a magas infláció, a geopolitikai kihívások, az energiaválság és a makrogazdasági eredmények romlása bár jelentős hatással voltak a fogyasztói magatartásra, a teljes 2022-es évben mégis a forgalom élénkülése volt a jellemző tendencia az ágazatban.

A több mint 200 magyar és nemzetközi webshop 1,7 millió termékét katalogizáló GLAMI.hu divatkereső platform legfrissebb felmérése[1] szerint a globális divatipar 2021-ben és 2022-ben is gyorsan növekvő tendenciát mutatatott, de a további folyamatos növekedésre vonatkozó várakozásokat a jövőben számos kockázati tényező befolyásolhatja.

2022 a kontrasztok éve volt a divatkereskedelemben

A 2022-es év januárjában két év világjárvány és korlátozások után a divatipar kezdett visszatérni a normális kerékvágásba, és a fogyasztók érdeklődése is a szokásos "szezonális" kereslet irányába fordult. Az első hónapokra jellemző pozitív hangulatot azonban az ukrajnai háború által kiváltott események sorozata követte, és az Európa szerte eszkalálódó energiaválság, valamint a decemberben már 24,5%-ot is elérő infláció miatt a magyar fogyasztók is egyre konzervatívabb döntéseket hoztak a kiadások tekintetében.

Bár a negatív tényezők miatt az ágazat képviselői bizonytalanok voltak abban, hogy mire számíthatnak ünnepi időszakban, a vásárlóerő csökkenése végső soron nemhogy nem érintette az online divatüzleteket, de az idei Black Friday során rekordok dőltek meg: a platform adati szerint a tavalyi év azonos időszakához képest a partner webáruházakban 19%-kal nőtt a platform által generált forgalom (GMV), valamint 10%-kal nőtt a leadott rendelések száma. Ugyancsak nőtt a termékek átlagos rendelési értéke (AOV), amely 8,5%-kal emelkedett 2021-hez képest.

A webáruházak több mint fele pozitívan értékelte a 2022-es évet

A GLAMI.hu magyar partner webshopok körében végzett felmérése szerint a divatcikk kereskedelemmel foglalkozó magyar webáruházak 64%-a a nehézségek ellenére összességében pozitívan értékelte a 2022-es évet és várakozásaik szerint az infláció csak 2023-ban fogja befolyásolni a vásárlói magatartást. A kiskereskedelmi forgalom tekintetében 37% nagymértékű bevételnövekedésről, 27% kisebb mértékű bevételnövekedésről, 9% a 2021-es évvel azonos árbevételről, valamint további 9% a bevételek csökkenéséről számolt be.

Tovább hódít a Smartorial

A divattrendek tekintetében a pandémia során tapasztalható visszaesés után a formális ruházat kategória 2022-ben tovább nőtt, ugyanakkor a fogyasztók továbbra is olyan univerzálisan hordható ruhákat keresnek, amelyeket több különböző alkalomra is viselhetnek. A pólókkal, sportos nadrágokkal és alkalmi cipőkkel párosítva újra megjelentek a blézerek és várhatóan a gazdasági helyzet tovább erősítheti a laza, de elegáns öltözködési tendenciát.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!