PlayStation 5: neked van ennyi pénzed?

PlayStation 5: neked van ennyi pénzed?
Egy visszafogott show keretében árulta el új konzolja (illetve konzoljai) árát a Sony magyar idő szerint szerda éjjel. A japán gyártó next-gen masinájára egy meglepetésjáték is készül.

Több mint három hónappal az első PS5-ös játékok bejelentése után új konzolja árát is leleplezte a Sony azon a bemutatón, amelyet itteni idő szerint szerda éjjel tartottak, online. Az árcédulák megjelenésére a közel 45 perces prezentáció legvégéig kellett várni, a többes szám pedig nem a véletlen műve: a japán gyártó a konkurens Microsoft mintájára két next-gen eszközt állít csatasorba, az egyiket 184 990, a másikat pedig 149 990 forintért. A fenti árak már a pontos magyarországi összegek.

Az idei új és legjobb Xboxot, a Series X-et 184 999 forintért lehet majd hazavinni, de ebből a készülékből egy 113 ezer forintos változat is érkezik, ez az Xbox Series S. Ez meglepően kevés pénz egy frissen legyártott konzolért, annyira, hogy a Microsoft valószínűleg komoly veszteséggel fogja árulni. Ugyanezt gyanítja a VentureBeat szakújságírója, Jeff Grubb is.

A Microsoft azért is igyekszik olcsósítani a vételárat, mert a most leköszönő érában csúnyán alulmaradtak: a Sony által produkált, 113,2 millió eladott PS4-hez képest az Xbox One-ból fele ennyi sem, mindössze 48,2 millió fogyott az utolsó, szeptember 5-i mutatók szerint.

Azonban nem csak az árban lesznek eltérések. A Microsoft olcsóbb Xbox-a eleve gyengébb hardverrel (kevesebb RAM, maximum 1440p-s felbontás) kezdi pályáját, míg a másik PS5 (a Digital Edition) csupán egyvalamiben tér el majd a nagytestvértől: benne csak optikai meghajtó nincs, vagyis a telepíteni kívánt játékokat itt is (a kisebb Xboxhoz hasonlóan) digitális kiadásban kell megvásárolni, lemezt ugyanis nem lehet majd a készülékbe helyezni. Erre pedig nem is kell olyan sokat várni: a Sony szerda esti közlése szerint a gépeket két ütemben, november 12-től és november 19-től teszik megvásárolhatóvá. Az első dátum csak a kiemelt piacokra vonatkozik, mint az Egyesült Államok, Japán, az utolsó pedig a világ összes többi országára – ebbe a körbe tartoznak az európai területek, így Magyarország is.

Szoftverek, és egy meglepetés

Az árak közlése előtt a Sony néhány újabb játékról is lerántotta a leplet. Az eddig nem látott újdonságok egyike a Harry Potter világába kalauzoló Hogwarts Legacy, amelyben mindenki saját varázslót indíthat. Premier 2021-ben.

Szintén jövőre érkezik a nagy sikerű God of War folytatása, melyet a képernyőn megjelent szalagcím szerint Ragnaröknek hív a fejlesztő Santa Monica Studio. Ebből viszont semmit nem mutattak.

A souls-like típusú (vagyis a "darkos" és komoly kihívással rendelkező) programok kedvelőinek nagy kedvence lehet majd a Demon’s Souls remake változata, mely a csodás grafika mellett a műfajból adódóan irgalmatlanul nehéz játékmenetet ígér.

A Miles Morales főszereplésével készülő új Pókemberről eddig csak egy hangulatos trailert adott ki a Sony, most viszont egy hosszabb gameplay videó is érkezett. Íme:

Az este másik bombameglepetése a középkorból merítő Final Fantasy XVI volt. Túl sok minden itt sem ismert, csak ami az első videóból kitűnik. Például az, hogy jókora szörnyek is lesznek benne.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!