Milyen nyelven állíthatod ki a számládat? Segítünk eligazodni!

Milyen nyelven állíthatod ki a számládat? Segítünk eligazodni!
Milyen nyelven állíthatok ki számlát? Lehet a számla többnyelvű vagy csak egy nyelven lehet számlát kibocsátani? Mit kell tudni az idegen nyelvű számlázásról?

A számla nyelve
Fő szabály szerint magyar számlakibocsátó a számlát magyar nyelven vagy bármely más élő idegen nyelven egyaránt kiállíthat. Ebből következik, hogy holt nyelven, azaz olyan nyelven, amelyet már nem beszélnek, nem bocsátható ki a számla.

Milyen számlát állíthatok ki idegen nyelven?
A számla nyelvére vonatkozó szabályozás nem tesz különbséget papír alapú vagy elektronikus számla között. Ez azt jelenti, hogy a számla megjelenési formájától függetlenül kiállítható a számla idegen nyelven vagy akár többnyelven is. Számlázó programból kiállított számla kinyomtatva papír alapon vagy az elektronikus számla fájlként egyaránt bármilyen nyelven létre jöhet, ha partnerünk vagy az adott gazdasági esemény így kívánja meg.

Többnyelvű számla
Ahogy már említettük, a hatályos jogszabályok engedélyezik az idegennyelvű számlakiállítást, azonban adóhatósági eljárás során felmerülhet, hogy az adóhatóság számára a számlán valami nem egyértelmű, akkor bekérhet hiteles fordítást a számláról annak érdekében, hogy egyértelműsítse a tényállást. Ennek megelőzése érdekében célszerű kétnyelvű számlát kiállítani, amely esetben az idegennyelv mellett szerepel a számlakibocsátó nyelve is. A kétnyelvűség a számlák további feldolgozását is elősegíti, például a könyvelők számára is teljesen egyértelművé válik egy-egy adat tartalma. Nem egyszer találkoztunk azzal a problémával, hogy idegennyelven és magyarul eltérő kifejezéseket használunk a különböző dátumok megjelenítésére, például: teljesítési idő, fizetési határidő, szállítási idő, átadási határidő, stb.

Devizanem a többnyelvű számlán

Felmerül a kérdés, hogyha idegennyelvű vagy többnyelvű a számla, akkor milyen devizanemben állítsam ki? A számla pénznemét nem a számla nyelve határozza meg. A partnerek között kötött szerződés, illetve a partner székhelye, esetlegesen a teljesítési hely a meghatározó. Azaz egy külföldi partner részére külföldre leszállított termék vagy szolgáltatás nyújtása esetén nagy valószínűséggel a díjazás külföldi devizában kerül megállapításra. Belföldi ügylet esetében többnyire forintban számláznak a cégek, azonban előfordulhat, hogy két belföldi cég EUR díjfizetésben egyezik meg. Ezt hívjuk belföldi devizás számlázásnak.

Miért használjak többnyelvű számlát?
A számla nyelve a számlán szereplő deviza nemétől teljesen független, a számla nyelvével külföldi partnerünket kívánjuk segíteni annak érdekében, hogy minden adat egyértelmű legyen számára a számlán. Ha a számlán az adatok világosan, félreérthetetlen módon kerülnek megjelenítésre, akkor partnerünk gyorsabban tudja teljesíteni részünkre a fizetési kötelezettségét.

Elektronikus számla esetében

Elektronikus számla esetében a megjelenítő kimeneti fájl, például a PDF lehet többnyelvű. Azonban az elektronikus számla xml adatfájl egyes mezői általában angol nyelvű megnevezésekkel rendelkeznek, továbbá pontosan meghatározott helyre kerülnek betöltésre az adatstruktúra szerint, így akár egy idegennyelvű számla adatai is könnyebben értelmezhetők.

Összefoglalva
Számla kiállítása során válasszunk olyan nyelvet, amellyel elő tudjuk segíteni vevőnknél a számla értelmezését. A T-Systems Magyarország Zrt. által forgalmazott Billzone.eu Online Számlázó több idegennyelvű és többnyelvű számlasablonnal rendelkezik. Az egyes nyelvek egymáshoz rendelhetőek és ritkaságként kínai számlasablonnal is büszkélkedhet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Katona Andrea

2014 óta a piacon lévő Billzone.eu online és elektronikus számlázó szolgáltatás termékfelelőse. Számlázási szakértőként jártas az e-számla, digitális aláírás, időpecsét kérdéskörben, feladata a …


Címkék: E-kereskedelem