Mégsem olyan vízálló az iPhone – fizethet az Apple

Mégsem olyan vízálló az iPhone – fizethet az Apple
Az olasz versenyhivatal 10 millió eurós „gigabírságot” szabott ki az almás cégre.

Az olasz versenyhivatal 10 millió euróra büntette meg az Apple-t, amiért az „agresszív és félrevezető” üzleti praktikákat űzött az iPhone vízállósága kapcsán. A hivatal állásfoglalása szerint az Apple éveken át hirdette vízállóként az iPhone-jait, ám elfelejtette megemlíteni, hogy ez a vízállóság csak bizonyos körülmények együtt állása esetén valósul meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Apple szerint négy méter mélyen 30 percig vízálló iPhone csakis laboratóriumi körülmények között, tiszta vízbe merítve létezik, míg ez a konstelláció ritkán valósul meg a hétköznapi életben.

A disznóság, hogy nem is cserélték ki

Ráadásul az Apple a vízkárt szenvedett készülékeket nem cserélte garanciálisan, miközben több generációnyi telefonját, kezdve az iPhone 8-tól hirdette vízállóként. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy párhuzamosan ezzel az Apple support oldalán régóta azt tanácsolják, hogy jobb, ha nem visszük el úszni, illetve fürdeni az iPhoneunkat. Amúgy nem ez volt az első eset, amikor az olasz versenyhivatal lesújtott az Apple-re. 2018-ban már megkínálták őket egy 5 millió euróra rúgó bírsággal, amiért olyan szoftverfrissítést adtak ki, ami „jelentősen csökkentette” az iPhoneok teljesítményét.

(via Cnet.com, kép: Apple)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …


Címkék: Apple, iphone