Még nem látni a globális gazdasági válság végét: a laptopok piacán is érződik a hatás

Még nem látni a globális gazdasági válság végét: a laptopok piacán is érződik a hatás
Miközben a három évvel ezelőtti Covid-19-es világjárvány jelentős lökést adott az IT-piacnak, addig a háborús hangulat ezt kicsit lelassította. A legnagyobb mozgás a használt laptopok és számítógépek piacán van, folyamatosan gazdát cserélnek az eszközök. Bár az infláció továbbra is rossz hatással van a fogyasztói vásárlóerőre és az eszközkiadásokra, a vállalati IT-kiadások összességében várhatóan erősek maradnak a 2023-as évben is.

Az egyik legnagyobb amerikai technológiai kutató és tanácsadó cég legfrissebb előrejelzése szerint a világméretű IT-kiadások 2023-ban várhatóan 4,5 billió dollárt tesznek ki, ami 2,4 százalékos emelkedést jelent 2022-hez képest.

Nem érdemes halogatni, a drágulás fokozódik

A Gartner számításai szerint az infláció visszafogja a fogyasztói vásárlóerőt, de a vállalati IT-kiadások továbbra is erősek. A hazai szakemberek is azt tapasztalták, hogy az utóbbi években megnőtt az IT-termékek ára, viszont az elmúlt hónapokban jelentősebb emelkedés nem történt. Ám ez nem sokáig marad így.

„A jövőben további drágulásra kell számítani. Jelenleg sokan csökkentették a gyártási kapacitásukat – például olyan nagy gyártók is, mint az Apple – aminek a későbbiekben meglesz a hatása. A készletek csökkenésével újra emelkedni fognak az árak ezen a piacon is, ami sokakat érzékenyen érinthet” – mondta Tóth Roland, a Furbify szakértője.

Akár új, akár régi számítástechnikai eszköz vásárlásán gondolkozik valaki, nem érdemes halogatni.

„Ha a készletek csökkenni fognak az árak el fognak indulni felfelé, ahogy más területen is láthatjuk. Ha valaki gazdaságosan szeretne eszközt vásárolni, tegye meg, amíg tudja. Ha valaki csak szörfözésre keres laptopot, akkor az intel 6-7-es generációs processzorral felszerelt gép tökéletes választás. Ezek már teljesen elérhető áron vannak, nem fogyasztanak sokat és kiváló a teljesítményük. Ha egy kicsit nagyobb összeget is tudunk a laptop vásárlásra szánni, akkor mindenképp megéri befektetni egy 8-as vagy e fölötti generációs eszközbe, csalódni ebben sem fogunk” – tette hozzá Tóth Roland.

Olcsó húsnak híg a leve...

Érdemes azt is tudni, hogy minél magasabb a processzor generációja, annál modernebb egy gép, és annál hatékonyabb. A Furbify szakértője elárulta, az új nem biztos, hogy jobb. „A legtöbb olcsó, új notebook egy viszonylag gyenge processzorral és kis túlzással egy "egyhasználatos" burkolattal van felszerelve. Ezek az eszközök a használt teljesítményének a töredékét tudják, valamint az élettartamunk is sok évvel kevesebb lehet a használt professzionális társaikénál.”

Nem mellékes az sem, hogy még környezettudatosak is lehetünk, ha használt technikai eszközt vásárolunk, sőt néhány egyszerű praktikával könnyedén meghosszabbíthatjuk a laptopunk élettartamát.

„Az akkumulátor töltöttségi szintjét ne engedjük 10-15 százalék alá. Az operációs rendszerekben külön értesítés is beállítható erre a célra. Érdemes hetente, kéthetente lemeríteni az eszközt 10-15 százalékra, majd újra feltölteni. Fontos az is, hogy mindig a laptophoz való töltőt használjuk, ugyanis egy nem megfelelő töltő károsíthatja az akkumulátort. A laptopok élettartamát sok esetben a túlmelegedés rövidíti le, ennek az egyik kiváltó oka lehet a hűtőrendszer tisztításának elhanyagolása. A gép belsejében lerakódó por szigetelőrétegként viselkedik és elzárja a hűtőrendszerben a légáramlást. Ha a processzor túl forró, a rendszer automatikusan csökkenti a teljesítményét, így gátolja meg, hogy túlmelegedjen a processzor” – mondta Tóth Roland, aki hozzátette:

„Mindig legyen naprakész a gépünk operációs rendszere, hiszen csak így tudjuk hatékonyan kihasználni a technika adta lehetőségeket.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!