Már a hagyományos bolti vásárlások során is netes videókból tájékozódik a vevők többsége

Már a hagyományos bolti vásárlások során is netes videókból tájékozódik a vevők többsége
Az elmúlt években Magyarországon is tanúi lehettünk az online kereskedelem mindent elsöprő robbanásának: 2020-ban 45%-kal, majd tavaly további 30%-kal bővült az e-commerce szektor hazánkban, és hamarosan a teljes kiskereskedelmi torta 14-15 százaléka az online csatornáé lehet. Ez azonban azt is jelenti, hogy soha nem zajlott még ekkora csata a fogyasztók figyelméért, egy jó webáruház és néhány hirdetés pedig már messze nem elég ahhoz, hogy visszatérő vevőket csábítsunk magunkhoz. A kreativitás, az élményalapú vásárlói út és az interaktivitás mindennél fontosabb – ebben pedig ma már kulcsszerepet játszanak az audiovizuális tartalmak. Vajon mivel hódíthatjuk meg a legfiatalabb fogyasztókat, melyek a legfrissebb trendek a videómarketing piacon és hogyan válhatunk mi magunk is tartalomgyártókká? Az innovatív videó streaming-megoldásokat fejlesztő magyar RECnGO összeírta a siker receptjét.

Átlagosan 100 percet töltenek naponta az emberek az interneten videók nézegetésével és a fogyasztók több mint fele még a boltokban is ezt teszi, hogy a vásárlás előtt tájékozódjon a kiválasztott termékekről. Azok a kereskedők, akik audiovizuális tartalmakat is használnak marketingtevékenységeik során, egyöntetűen arról számolnak be, hogy jelentősen növekedett a webhelyük forgalma (86%), emellett direkt összefüggést tapasztalnak az értékesítési mutatók és a videók rendszeres megosztása között (78%). Csupán néhány megdöbbentő statisztika a videómarketing világból, melyet semmiképpen sem lehet figyelmen kívül hagyni, ha sikeresen helyt szeretnénk állni a dübörgő e-kereskedelmi piacon. Annál is inkább, mert hamarosan ismét nagy ugrás ígérkezik: néhány éven belül ugyanis már önálló döntéseket hozó fogyasztókként is számolni kell a 2010 után világra jött alfa generációval, akik már digitális bennszülöttnek számítanak. A közel 2 milliárdos korcsoport óriási gazdasági súllyal bír majd globálisan – itt van tehát az ideje annak, hogy a hazai szereplők is átgondolják marketing stratégiájukat és nagyobb sebességre kapcsoljanak.

Az e-commerce aranyszabályai: élmények, élőzés, interaktivitás

Az online fogyasztói szokások és az e-kereskedelemben célcsoportként megjelenő vásárlók életkori sajátosságainak átalakulása miatt új megközelítésre és megoldásokra van szükség: a látogatók gyors, átlátható, élményalapú és személyre szabott vásárlói utat szeretnének bejárni, és a kapcsolódó marketingüzenetektől is pontosan ezeket várják. Szeretnék minél közelebbről megismerni a kinézett terméket vagy szolgáltatást, virtuálisan felpróbálni egy-egy ruhadarabot, megnézni, ahogy a kedvenc influenszerük a gyakorlatban is kipróbálja a legújabb sminkecsetet vagy azonnal feltenni a kérdéseiket az online bemutatót tartó értékesítőnek. A videómarketing tartalmak - legyen szó vlogokról, a termékeket vagy azok használatát bemutató rövid filmekről, webináriumokról vagy éppen videós podcastokról - felkeltik az emberek figyelmét, élményeket nyújtanak számukra, illetve egyszerű és fogyasztható formában adnak át minden fontos információt a vásárlói döntés meghozatala előtt.

"Fontos azt is felismerni, hogy bár még soha nem állt az online kereskedelem rendelkezésére annyi kommunikációs platform, mint manapság, a digitális térben a személyes találkozások hiányában mégis nehéz a hitelességen és bizalmon alapuló ügyfélkapcsolatok kialakítása. Valószínűleg ebben rejlik az élő videók, illetve streamingek népszerűségének kulcsa. A közösségi oldalakon vagy saját felületeken közvetített valós idejű tartalmaknál nincs lehetőség sumákolásra, ráadásul azonnali válaszokat nyújtó, interaktív csatornát jelentenek az eladó és a vevő között. Miközben az élő videók háromszor hosszabb ideig képesek lekötni a nézők figyelmét, hódítanak a mikrovideók is: egyre röbb cég használja a TikTokot is marketingcélokra. Nem csoda, hiszen a videós tartalmakkal a legnagyobb keresőmotorok, így például a Google találatai között is előrébb kerülhetünk" – hívja fel a figyelmet Szél Gergely, RECnGO ügyvezetője.

Mobilon nézzük, mobilról jön a megoldás is

Talán az sem meglepő, hogy a kiemelkedő értékesítési mutatókhoz ma már elengedhetetlen, hogy az egész vásárlói útvonal egyszerűen és gyorsan bejárható legyen okoseszközökön is, hiszen az összes internetes tranzakció több mint felét már mobitelefonon ütik nyélbe. Ezért olyan audiovizuális tartalmakat érdemes megosztani webfelületeinken és közösségi oldalainkon is, melyek élvezhetőek és betöltik funkciójukat a mobilképernyőkön is. Bármennyire is fontosnak tűnik azonban a videómarketing az e-kereskedelemben, felmerül a kérdés, hogy valóban megéri-e befekteni az energiát, humán- és anyagi erőforrásokat a profi mozgóképes anyagok elkészítésébe – nos, a jó hír az, hogy a problémát akár mi magunk is megoldhatjuk, csupán egy applikáció letöltésével. A RECnGO költség- és időhatékony alkalmazásával a felhasználók saját okoseszközeikből egy akár 12 kamerából álló hálózatot is létrehozhatnak, ezzel könnyedén belevághatnak az élő streamingek és az időzített videós tartalmak gyártásába.

"Ezzel a megoldással egy egyszerűen kezelhető, profi eszközt szeretnénk – a szabadidős felhasználók mellett - az üzleti tartalomgyártók kezébe adni, hogy ne álljon az értékesítési célok megvalósításának útjába a szakértelem vagy az egyéb erőforrások hiánya. Gyakorlatilag egy zsebre vágható stúdióról van szó, mellyel minden kreatív ötlet megvalósható: vágóképeket, videóbetéteket is készíthetünk a többkamerás láncnak köszönhetően, és akár a közösségi oldalunkon éppen futó anyagokba is szerkeszthetjük vagy később is megoszthatjük őket. Az app segítségével már most is stúdióminőségű tartalmakat tudnak készíteni a felhasználók mindenféle előképzettség nélkül, de folyamatosan arra törekszünk – a friss trendeket és felhasználói igényeket figyelembe véve –, hogy újabb és újabb hasznos funcióval jelentkezzünk" – magyarázza Szél Gergely.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: video, RECnGO, Marketing