Itt a tavasz, újra gyúr a magyar – az elmúlt három évben egyre népszerűbbek a sporteszközök és -kiegészítők

Itt a tavasz, újra gyúr a magyar – az elmúlt három évben egyre népszerűbbek a sporteszközök és -kiegészítők
Az Árukereső.hu értékes és érdekes adatokra lát rá, a szolgáltatásokat igénybe vevő több ezer vásárló keresései alapján pedig lekövethetőek a trendek is: például az, hogy az edzéssel kapcsolatos termékek és fehérjék iránti érdeklődés milyen mértékben ugrott meg Magyarországon az elmúlt három évben.

Napjainkban már egyre többet dolgozunk otthonról, és ez megnövelte a mozgás iránti igényeket is, akár otthonról, akár edzőtermekről, akár a természetről van szó.

Magyarországon 2020-ban, a pandémia kitörésekor például közel 2,5-szeresére nőtt a súlyzók, 6-szorosára a kettlebellek, valamint közel 5,5-szeresére a futópadok iránti érdeklődés. 50%-kal többen kerestek bicikliket, de ennél sokkal népszerűbbek voltak a szoba- és az elektromos biciklik, ugyanis kétszeres és négyszeres ugrással. Csehországban a kézi súlyokra vonatkozó keresések ugrottak ötszörösre, míg majdnem négyszeres volt az érdeklődés az edzőpadok iránt - sőt, majdnem háromszor annyian kerestek trambulinokat. Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában is domináltak a súlyok és a futópadok: a románoknál ráadásul 21-szeresére ugrott a súlyzószettek iránti érdeklődés.

2021-ben nálunk a görkorcsolyáknál volt kétszeres növekedés, míg a szomszédos Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában - érthető okokból - a síeléshez elengedhetetlen sílécek és sícipők keresései ugrottak majdnem hatszorosra, illetve kilencszeresre. Szerbiában az elektromos biciklik és a vadászruhák értek el majdnem nyolcszoros növekedést, a horvátok pedig szánkókat kerestek ilyen mértékben.

Itthon a fehérjét tartalmazó termékeken belül leginkább a porok ugrottak meg 2022-ben: a teljes kelet-európai régió országaihoz viszonyítva példátlan, közel 30-szoros változás utal arra, hogy a magyarok az edzés minden formájához aktívan igénybe veszik ezeket a nem csak súlyemeléshez vagy testépítéshez, hanem a mozgás és az egészséges táplálkozás minden fajtájához hasznos termékeket. A fehérjék és fehérjeporok iránti kereslet szomszédainknál is megfigyelhető: több mint 40%-kal nőtt Csehországban, Szlovéniában és Romániában, közel 80%-kal Szlovákiában, Szerbiában és Bulgáriában, és több mint háromszorosára ugrott Horvátországban. A táplálékkiegészítőket egyébként számos mítosz övezi. A köztudatban kialakult képpel szemben azonban a nem hivatásos sportolók, vagy a fittebb életmódot folytatók számára is az élet normális részévé váltak. Persze, mint minden más termék esetében, a rendkívül alacsony árak esetében itt is fontos, hogy legyünk óvatosak: járjunk utána az üzletnek, ellenőrizzük az olvasói véleményeket és értékeléseket, és rendeljünk inkább olyan üzletektől, amik kiérdemelték a „Megbízható Bolt" minősítést.

A tavasz érkezése pedig már most megfigyelhető. Idén a horgászbotoknál, bicskáknál és sátraknál tapasztalható több mint kétszeres mértékű ugrás itthon. Sőt, 2023-ban már a sídzseki több mint négyszeres növekedésével „beértük" szomszédainkat. A cseheknél most a foci van felfutóban, ugyanis majdnem négyszeres az érdeklődés a mezek iránt, a szlovákok a vadászat iránt érdeklődve nyílpuskákat akarnak beszerezni, míg a szlovénok szánkózni indultak az év elején. Szerbiában majdnem 14-szeres a pingpong ütők iránti kereslet, de a boxzsákok és súlyok is feltörtek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!