Hogy alakulnak a vásárlási szokások Európában?

Hogy alakulnak a vásárlási szokások Európában?
Az online vásárlás rendszeressé vált az európaiak körében, és továbbra is a divat- és háztartási cikkek a legnépszerűbbek. A RetailX kutatásában több mint 8000 vásárlót kérdeztek meg 17 európai piacon, köztük az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Hollandiában és Lengyelországban.

A brit RetailX rendszeresen kutatja és monitorozza a piac legnagyobb szereplőit és a vásárlási szokásokat a hazai piacon, Európában és Ausztráliában - írja a kosarertek.hu. Az RXEU kutatásokban független áttekintést nyújtanak a kontinens legnagyobb e-kereskedelmi és többcsatornás kiskereskedőinek teljesítményéről. Évente hét jelentést tesznek közzé, amelyek átfogó rangsorolást és elemzést tartalmaznak hat kulcsfontosságú teljesítménydimenzió alapján. Íme néhány a legutóbbi kutatásuk megállapításai közül.

Milyen gyakran vásárolnak az emberek az interneten?

A brit válaszadók 47%-a nyilatkozott úgy, hogy hetente többször vásárol az interneten, míg 8%-uk azt mondta, hogy naponta többször is rendel valamit. Csak 0,7% mondta azt, hogy évente csak néhányszor vásárol online, míg valamivel nagyobb hányaduk (1,2%) nyilatkozott úgy, hogy soha nem teszi. Sok piacon azonban a legnagyobb csoportot azok alkotják, akik rendszeresen rendelnek az interneten: Olaszországban 44%, Németországban 42%, Lengyelországban 41%, Franciaországban és Spanyolországban 40%, Hollandiában pedig 39%.

Ezeken a piacokon a második legnagyobb csoportot azok alkotják, akik hetente többször vásárolnak online – 32% Hollandiában, 31% Franciaországban és Spanyolországban, 30% Lengyelországban és 28% Olaszországban. Viszonylag kis hányaduk az, aki viszont soha – ez Franciaországban a legmagasabb, 2,7%-kal. Azok, akik nem vásárolnak online, ezt rendszerint azzal indokolták, hogy szeretnek boltokban vásárolni, bár a spanyol válaszadók harmada (33%) inkább a biztonság miatt aggódik.

Mit vesznek?

Az Egyesült Királyságban leginkább élelmiszert vásároltak az elmúlt évben az interneten (62%), ezt követik a divatos ruházat vagy kiegészítők (61%), a kozmetikumok és szépségápolási termékek (52%), a virágok és az ajándékok ( 46%), illetve háztartási cikkek (44%). Lengyelországban azonban elsősorban divatcikkeket és kiegészítőket (64%), kozmetikai és szépségápolási termékeket (48%), valamint szórakoztató elektronikai cikkeket (48%) vásárolnak. Németországban a legnépszerűbb online vásárlási cikkek a zenei, film- és televíziós termékek (78%), sport- és fitneszcikkek (54%), az elektronikai cikkek (58%), a hobbihoz kapcsolódó termékek (52%) és divatcikkek (50%).

Hollandiában is a divatipari termékek vezetnek (52%), ezt követik a hobbihoz kapcsolódó áruk (48%). Franciaországban továbbra is a divat áll az élen (72%), ezt követik a háztartási cikkek (48%), Olaszországban pedig 61% vásárolt divatárut és 50% háztartási cikkeket az előző évben. Spanyolországban 72%-kal a divatcikkek, 50%-kal a háztartási cikkek, és 46% arányban az elektronikai cikkek a legnépszerűbbek.

Hogyan vásárolnak?

Az Egyesült Királyságban leginkább okostelefont használtak online vásárláshoz: 73%-uk legtöbbször vagy mindig ezen keresztül rendel. Ezt követik a laptopok (37%) majd a táblagépek (30%), és az asztali számítógépek (28%). Egyelőre úgy tűnik, hogy az okostévék (21%) és az intelligens hangszórók (20%) még mindig inkább a feltörekvő kategóriába tartoznak.

Hasonló a helyzet máshol is: Olaszországban 70%, Franciaországban 79%, Lengyelországban 73,5%, Németországban 69%, Spanyolországban 67%, Hollandiában 63% az elsősorban mobilról vásárlók aránya . A laptopok voltak a második leggyakrabban használt opció minden piacon, amíg a harmadik helyen az asztali számítógépek következtek az Egyesült Királyságon kívüli kulcsfontosságú országokban. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!