Felpörgött az áruhitel az eMAG-nál, idén háromszor több terméket vettek részletre az ügyfelek

Felpörgött az áruhitel az eMAG-nál, idén háromszor több terméket vettek részletre az ügyfelek
2023 első három hónapjában már annyi áruhiteles vásárlás valósult meg az eMAG-nál, mint tavaly 8-9 hónap alatt: a legtöbben okostelefont, laptopot és tévét vettek részletre, a mosógép csak egy kicsivel maradt le a top 3-ból. Az már most jól látszik, hogy idén nem a 0% THM, hanem a minél hosszabb futamidő élvez prioritást: januártól március végéig ötből csupán két terméket vásároltak “ingyenhitelre”, ennél jóval népszerűbb a kamatos, de négy, három vagy két évre szóló részletfizetés. Tízből hét ügyfél online, három pedig személyesen az üzletben igényel áruhitelt.

2022 első negyedévében összesen vásároltak annyi terméket áruhitelre az eMAG-nál, mint idén csak február hónapban - 2023 első negyedévében megháromszorozódott az áruhitellel részletre vásárolt termékek volumene a tavalyi év első három hónapjához képest.

Eddig több kütyüt vettek részletre, mint háztartási gépet

Idén januártól márciusig messze a legnépszerűbb áruhitelre vásárolt terméknek az okostelefonok számítanak, a másodiknak a laptopok (ezekből nagyjából feleannyit vettek részletre, mint mobilból), a harmadik helyre a tévék jutottak (nagyjából a laptopokkal azonos mennyiségben), míg a negyedik és ötödik helyre a mosó/szárítógépek és a hűtőszekrények, fagyasztók kerültek.

“Annak, hogy a digitális eszközök népszerűbbek a háztartási nagygépeknél, részben az lehet az oka, hogy tavaly nyáron a rezsicsökkentési szabályok változása nyomán már volt egy “roham” az energiatakarékos berendezésekért. Emellett az év elején az eMAG-nál okostelefonok, laptopok és tévék kapcsán futottak a legintenzívebb áruhiteles kampányok” - kommentálta az aktuális trendeket Dózsa Ákos, az eMAG pénzügyi szolgáltatásokért felelős csoportjának munkatársa.

A hosszabb futamidő fontosabb a 0% THM-nél

Egy áruhitelt választó tipikus eMAG-vásárló 2023 első negyedévben 250 ezer forintnyi áruhitelt vett fel a vágyott termék megvásárlásához. Idei sajátosság, hogy az ügyfelek az év eleje óta egyértelműen előnyben részesítik a hosszabb futamidejű, de kamatos áruhiteleket a rövidebb lejáratú, de 0% THM-es ajánlatoknál - a legnépszerűbb öt konstrukcióból csupán kettő “ingyenhitel.”

A legnépszerűbb áruhiteles konstrukciók az eMAG-nál 2023 Q1-ben:

  1. Futamidő: 48 hónap, THM: 17.99%
  2. Futamidő: 36 hónap, THM: 16.99%
  3. Futamidő: 24 hónap, THM: 26.99%
  4. Futamidő: 6 hónap, THM: 0%
  5. Futamidő: 15 hónap, THM: 0%

Tízből hét vásárló online igényel áruhitelt

Az eMAG vásárlóinak zöme, tízből hét vásárló online adja le hiteligénylését, ami nem meglepő, mert ez a legkényelmesebb módja a szükséges dokumentumok megosztásának, ugyanakkor viszonylag magas (30%) a szaküzletek valamelyikében hitelt igénylő ügyfelek köre is - ez utóbbi megoldás előnye, hogy a sikeres elbírálás esetén rögtön hozzá is juthatnak a termékhez.

Az is nagyon gyakori, hogy az ügyfelek az online lebonyolított rendelésüket nem házhozszállítással , vagy easyboxba kérik, hanem valamelyik üzletbe és ott történik meg az áruhitel ügyintézés is. Amennyiben ezt a formáját nézzük az ügyintézésnek, az áruhitel-forgalom közel 50 százaléka bonyolódik az eMAG-üzlethálózatban.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!