Ezekre figyelj, ha online vásárolsz karácsonyi ajándékokat!

Ezekre figyelj, ha online vásárolsz karácsonyi ajándékokat!
Karácsony környékén az online vásárlások népszerűsége fokozottan megnő, ezzel párhuzamosan viszont a csalások is megszaporodnak. Néhány alapszabály betartásával csökkenthetjük a kockázatokat.

A karácsonyi online vásárlások veszélyeire hívja fel a figyelmet Csizmazia-Darab István, az ESET szoftvereket forgalmazó Sicontact Kft. biztonsági szakértője. Mint mondja, a kiberbűnözők valószínűleg idén is megpróbálják majd átverni a vásárlókat.

Gyakori átverési módszer a hamis webshopokon történő vásárlásösztönzés, a közösségi médiában megjelenő, kihagyhatatlanul kedvezőnek tűnő akciók, illetve az előrefizetést követelő csalók, akiktől végül sosem kapjuk meg a terméket” – magyarázza a szakértő.

Hozzáteszi, ebben az időszakban a telefonos átverések száma is megsokszorozódik. Ennek egy tipikus formája, amikor egy álügyintéző hívja fel a gyanútlan vásárlót, hogy számlája védelme érdekében adja meg személyes adatait.

„Ennél még elrettentőbb, amikor az állítólagos csalás elkerülése érdekében a hívó diktál egy számlaszámot, majd arra kér, hogy ide utaljuk az összeget, amíg csalót leleplezik” – mondja Csizmazia-Darab.

A 24.hu a biztonsági cég néhány hasznos tanácsát is közölte:

  • Lehetőség szerint ne használjunk nyilvános Wi-Fi hotspotokat a tranzakciók lebonyolításakor. Helyette csatlakozzunk saját mobil-adatcsomagunkra vagy az otthoni Wi-Fi hálózatra. Ha mégis nyilvános Wi-Fi használata mellett döntünk, alkalmazzunk virtuális magánhálózatot (VPN).
  • Az otthoni hálózat esetében érdemes felülvizsgálni a biztonsági beállításokat.
  • Eszközeinket védjük megbízható programmal, mely védelmet nyújt a kártevőkkel és adathalászokkal szemben. Emellett érdemes jelkódos azonosítást is használni.
  • Olya szoftverrel védjük fizetési adatainkat, melyben netbank- és tranzakció védelem is található. Használjunk többlépcsős hitelesítést!
  • Ne dőljünk be az irreális kedvezményekkel csábító hirdetéseknek, ezekre kattintva ugyanis könnyen egy adathalász weboldalon találhatjuk magunkat. Csak megbízható oldalról vásároljunk és figyeljünk a gyanús webcímekre!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!