Egyre jobban fogynak a Vaterán a retró számítógépek

Egyre jobban fogynak a Vaterán a retró számítógépek
Nemcsak a hetvenes és nyolcvanas évekbeli számítógépek, de a kilencvenes évekből származó PC-alkatrészek is jó pénzért találtak gazdára tavaly a Vaterán. A piactéren egyébként folyamatosan nő a vintage hardverek eladása, négy év alatt csaknem megduplázódtak e kategória eladásai.

Az elmúlt négy év során csaknem megduplázódott a Vaterán a retró számítógépek, vintage konzolok és egyéb régi hardverek eladása: ezekből már 2019-ben is több mint évi háromezer talált gazdára, tavaly pedig már megközelítette a hatezret is a megvalósult tranzakciók száma - csaknem 45 millió forint értékben.

"A retró számítógépeknek hasonló rajongótábora alakult ki, mint egyes veteránautóknak, például a Volkswagen Bogárnak. Ez egy igen kreatív hobbi, nemcsak a nosztalgiáról szól, a gépek életben tartása és új programok, kiegészítők fejlesztése is nagy kihívás, sőt, egyes, nehezen beszerezhető ősgépeknek már a replikái is borsos árúak” - kommentálta a jelenséget Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság kommunikációs vezetője, aki nemrég tartott előadást a mikroszámítógépekről a SZTAKI-val közösen megrendezett #neumann120 konferencián.

Számológépért adták a legnagyobb összeget

Érdekesség, hogy a Vaterán eddig a legmagasabb, félmillió forint feletti áron nem is egy számító-, hanem egy asztali méretű, programozható HP-9810-es számológép talált gazdára, amely még a hetvenes évek elején került az amerikai boltokba. A modell a Hewlett-Packard korai asztali programozható számológépei közé tartozik. Ezek a korai HP számológépek a személyi számítógép becses elődei, ráadásul extra gyártási minőséget képviselnek, ezért kultikus státuszúak - kommentálta Képes Gábor.

Tavaly a második legdrágábban elkelt gép egy nyolcvanas évek elejéről származó, a jól ismert C-64-es otthoni géppel ellentétben kifejezetten vállalatoknak szánt Commodore CBM 610-es volt gyári monitorral és lemezmeghajtóval - 250 ezer forintos áron.

Jó áron mennek el a magyar mikrogépek

A vaterás toplista harmadik szereplője a magyar fejlesztésű és gyártású HT-1080Z, amely 200 ezer forint feletti áron kelt el. A gép nevében lévő rövidítés a Híradástechnika Szövetkezetet rejti, amelynek e modellje a nyolcvanas évek hivatalos magyar iskolaszámítógépe volt, így egy nemzedék alapélménye volt rajta a BASIC a programozása, de sokan ezen az eszközön próbálták ki életük első számítógépes játékait - magyarázta az informatikatörténész. Nem véletlen tehát, hogy a még ritkább, feltehetően inkább irodáknak, cégeknek árusított 2080Z változata magas áron talált gazdára a Vaterán.

Ugyancsak jelentős, 150 ezer forint feletti áron ment el idén a Vaterán az egyik első magyar gyártmányú, bolti forgalomba került házi számítógép, a Primo egyik példánya is. Ezen kívül a legdrágábban gazdára talált retró gépek toplistáján egy sor különböző Commodore Amiga számítógép mellett kilencvenes évekbeli PC-alkatrészeket, főként korai hangkártyákat (Gravis), illetve 3D-gyorsítókat (3Dfx) találni, amelyek jó állapotú példányaiért ma is szép összeget adnak a gyűjtők.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!