A webshopok jelentős része nem megfelelően kezeli a vásárlói értékeléseket

A webshopok jelentős része nem megfelelően kezeli a vásárlói értékeléseket
Az Európai Bizottság kutatásából derült ki, hogy a webshopok kétharmadánál probléma van az értékelések megbízhatóságával, 55 százalékuk pedig az EU-s jogszabályok ellen is vét.

Az Unió fogyasztóvédelmi jogszabályokért felelős hatósága 223 e-kereskedő felületét ellenőrizték, hogy átfogó képet kapjanak a vásárlói értékelések kezeléséről. A Consumer Protection Cooperation (CPC) a 26 tagország mellett Izlandot és Norvégiát is bevonta a kutatásba. A vizsgálatban a magyar GVH is részt vett, tapasztalataikat és ajánlásaikat már publikálták is.

A kutatás eredményei szerint 223-ból 144 esetben merült fel kétely azzal kapcsolatban, hogy a megjelenített értékelések tartalma valós-e, illetve valós vásárlók írták-e azokat egyáltalán. Az is kiderült, hogy 104 oldalon az üzemeltető nem tüntette fel, hogyan gyűjtik össze és dolgozzák fel az értékeléseket. 118 weboldal nem közölte, hogy mit tesznek a nem valós értékelések kiszűrése érdekében. A látogatóknak így nincs lehetőségük ellenőrizni, hogy a vélemények valóban olyantól származnak, akik kipróbálták a terméket vagy a szolgáltatást. 176 webshop pedig nem tüntette fel, hogyan jelöli azokat az értékeléseket, melyeket valamilyen juttatás fejében kapott.

A kutatás kiemelte, hogy a vizsgált oldalak 55 százaléka nem felelt meg az Unfair Commerce Practices Directive dokumentumban leírtaknak, azaz, hogy kizárólag valós és igazolható információkat lehet feltüntetni, hogy a vásárlók megalapozott döntéseket hozhassanak.

“A vásárlók nagyon gyakran támaszkodnak az online értékelésekre, amikor online vásárolnak vagy foglalnak le valamit. Nem szeretném, ha a vásárlókat átvernék. Azt szeretném, ha egy megbízható környezetben tudnának vásárolni. Egyetlen ponthoz nagyon ragaszkodom: az online üzleteknek tiszta és átlátható tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleiknek az ilyen értékelések megbízhatóságával kapcsolatban. A most publikált eredmények egyértelműen további lépéseket sürgetnek, gondoskodni fogunk róla, hogy az EU jogszabályait mindenki betartsa” – közölte Didier Reynders, az EU jogérvényesülési biztosa.

Az új EU-szabályozás értelmében 2022. május 28-tól tilos lesz a hamis értékelések előállítás, megvétele vagy eladása.

(Forrás: kosarertek.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!