A hazai cégek forgalmának már a negyede jön elektronikus kereskedelemből

A hazai cégek forgalmának már a negyede jön elektronikus kereskedelemből
Magyarországnak a kibertérben biztonságos szolgáltatásokat nyújtó vállalatokra, az állampolgároknak pedig biztonságos digitális eszközökre van szükségük – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szerdán, a „Híd a kibertér biztonságáért” címmel megrendezett konferencián, melynek keretében, állami és piaci szereplők bevonásával megalakult a Kiberkoalíció.

Az SZTFH 2023 májusában egy többállomásos, országos rendezvénysorozatot indított, mely során több mint 200 vállalkozás számára mutatta be a vállalatokat érintő aktuális kiberbiztonsági fenyegetéseket, valamint a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló új törvényt.

Az országos eseménysorozat utolsó és egyben záró állomása, az SZTFH „Híd a kibertér biztonságáért” elnevezésű konferenciája.

A rendezvényen, a Hatóság kezdeményezésére megalakították a „Kiberkoalíciót” a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) , a Vodafone, a Yettel és a 4iG részvételével, valamint szakmai panelbeszélgetések keretében vitatták meg a kiberbiztonsági szemléletformálás, tudatosítás és tudásmegosztás komplex feladatait.

Az SZTFH elnöke nyitóelőadásában rámutatott az elmúlt esztendők során a digitalizáció gyorsuló ütemben fejlődött: a digitális tér kiterjedése, a digitális megoldások szofisztikáltsága fényévekre van a tíz, tizenegy évvel ezelőttiekhez képest. Mint mondta, javában zajlik az új ipari forradalom, és ez a robbanásszerű, hirtelen változás gyökeresen forgatja fel mindazt, amit a gyártásról, a kereskedelemről, vagy akár a szolgáltatásokról gondolunk.

Szólt arról is, hogy Magyarországon 2020-ban a hazai vállalkozások túlnyomó többségének volt internetkapcsolata, 63%-uk rendelkezett saját honlappal is. Utóbbiak közül minden ötödik vállalkozás lehetővé tette termékeik és szolgáltatásaik online megrendelését.

A hazai vállalkozások összes árbevételének 23%-a származott elektronikus kereskedelemből. Kiemelte azt is, hogy hazánk az informatikai szakemberek foglalkoztatása terén Finnország, Málta, Dánia, Belgium és Írország között az EU-s élvonalhoz tartozik.

Az unió vállalkozásainak egyötöde alkalmazott informatikai szakembert, Magyarországon ez az arány a vállalkozások harmadára tehető. Mint mondta, a digitális megoldások minél kényelmesebbé teszik életünket, minél hatékonyabbá válnak a vállalkozások munkafolyamatai, annál nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a kibertérben is, de így értékelődik fel a biztonság fogalma.

A digitális biztonságunkat veszélyeztető események akadályozhatják a gazdasági tevékenységek folytatását, pénzügyi veszteséget eredményezhetnek és alááshatják a felhasználók bizalmát.

Olvasd el a teljes cikket a Növekedés oldalán!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!