A Xiaomi most megtanulhatja, miért nem szabad az Apple-t gúnyolni

A Xiaomi most megtanulhatja, miért nem szabad az Apple-t gúnyolni
A kínai cég sem rak töltőt új csúcstelefonjához, ami azért érdekes, mert két hónapja még röhögött az Apple döntésén.

A bejelentést nem más tette, mint a cég vezérigazgatója, Lei Jun a kínai közösségi médiaplatformon, a Weibon és a lépést többek között a környezetvédelemmel indokolta.
Nem áll ez messze az Apple megközelítésétől, akik két hónapja azzal magyarázták, hogy az iPhone 12 töltő nélkül kerül forgalomba, hogy ugyanannak a termékcsaládnak a korábbi töltői ugyanúgy a felhasználók birtokában vannak, így minden egyes új szériához további töltőket csomagolni a környezetszennyezés melegágya volna.
Extraprofit? Nem, nem! Környjezetvédelem!
Persze ez jól hangzik, ám a dolognak van egy árnyoldala is, miszerint nem mindenkinek volt már korábban iPhone-ja vagy Xiaomi telefonja, így a töltő nélküli csomag további anyagi terheket ró majd a vásárlókra. Pláne akkor ütközik ki az eljárás furcsasága, ha hozzávesszük, hogy a töltő elhagyása nem járt a termék szempontjából árcsökkenéssel, sőt, az iPhone 12 még 100 dollárral (kb. 30 000 Ft) drágábban is nyitott, mint annak idején az iPhone 11. Ugyanekkora lesz a különbözet a Xiaomi Mi 10 és a Mi 11 között.
A Samsung is beleszaladt ugyanabba a pofonba
Az Apple gúnyolására nem sokkal karácsony előtt ráfaragott a Samsung is, akik anno szintén beszáltak a töltők miatti savazásba, ám a legrissebb hírek szerint közben a cég is arra a döntésre jutott, hogy a Galaxy S21-et már töltő nélkül dobják piacra.
Az almás márka ereje
Az egész történet tanulsága nem más, mint hogy demonstrálja az Apple dominanciáját a techvilágban. Annak idején az almás cégtől indult ki az a kezdeményezés is, hogy elhagyják a 3,5 mm-es csatlakozót a telefonokról. A haladás nagy vesztese a töltős és a kisjack csatlakozós akcióban is a vásárló, hiszen ahogy korábban többletköltséget jelentett neki a bluetooth alapú headsetek és fejhallgatók beszerzése, úgy most a töltők esetében is ez lesz a helyzet.
(via Mashable)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …


Címkék: Apple, Xiaomi, Samsung