Így pucold ki a Facebook idővonaladat!

Így pucold ki a Facebook idővonaladat!
Az új év arra inspirál, hogy tiszta lappal indítsunk és ezzel a motivációval együtt akár a Facebookon is végezhetünk tisztogatást.

A múltad megtalálása egyszerű. A Facebook Tevékenységnaplója (az idővonalad tetején) megmutat mindent, amit valaha tettél a közösségi hálóban – írja a Business Insider. Mielőtt mindent törölnél, gondold át, hogy esetleg készítesz másolatokat is. Ehhez a jobb felső sarokban kell választanod a fogaskerék ikont, majd pedig a Fiókbeállításokat. Az oldal alján látsz majd egy linket, ahol letöltheted az adataidat, benne a posztjaiddal, a képeiddel, a videóiddal és mindezt egy tömörített fájlban kapod meg.

timeline-9

A Tevékenységnaplóban minden elem mellett van egy ceruza ikon. Erre kattintva több opciót találsz, köztük a törlési lehetőségt. Ám vannak nem törölhető darabok is. A lájkok esetében például csak visszavonhatod a lájkodat („unlike”). Ha a barátságok nyomait akarod eltüntetni, akkor elrejtheted az adott személyeket az idővonaladból.

Ha viszont nem manuális küldetésre vágysz, van még két másik opció is. A Facebook Timeline Cleaner (szó szerint Facebook idővonal tisztító) és az Absterge, mindkettő tud futni Firefoxban és Chrome-ban is. Aktívan karban vannak tartva, ami fontos, mivel a Facebook gyakran változtat a kódjain, így a vele interakcióba lépő eszközöknek tartania kell a lépést. Emellett nyitott forráskódúak is, így más kódbűvölők is vethetnek rá egy pillantást és megbizonyosodhatnak róla, hogy minden rendben működik-e.

A Facebook Timeline Cleaner a finomabb eszköz, mert ki lehet választani, hogy egy adott időpontál régebbi vagy frissebb posztokat törölje, míg az Absterge mindent töröl. Utóbbinál annyi a kontroll lehetősége, hogy meg lehet adni mely típusú aktivitásokat tüntesse el a Tevékenységnapló bal oldali sávjából. Például kiválaszthatod a „Kedveléseket”, majd kattintás az „Absterge” gombra és már búcsút is mondhatsz nekik.

Megeshet az a frusztráló dolog, hogy a törölt posztok később újra felbukkannak, akár manuálisan dolgoztál, akár valamelyik szolgáltatást vetted igénybe. Ez azonban korántsem „szégyen és gyalázat” a Facebook részéről. A technológia, amit használ, hogy feldolgozzon egy törlést, okozhat ilyet. Emellett a Facebooknak egy komplex és kiterjedt tartalomszolgáltató hálózata van, amelyben több helyen is tárolják a posztok másolatait, ezért egy kóbor példány bármikor felbukkanhat.

És ez még csak a Facebook. Képzeld el, amint ugyanígy végighaladsz Twitteren, LinkedIn-en, Pinteresten, Google Pluson és így tovább! Minél fontosabbá válik online életünk, ugyanígy egyre jobban számít, hogy képesek legyünk rendben is tartani. Az ehhez szükséges eszközök még nem teljesen felnőttek, de a piacuk megvan – ami lelkesen várja a közösségi média vállalkozásokat és a startupokat egyaránt.

Ha próbát akarsz tenni, itt van néhány instrukció:

delete-2