Hogyan védd meg a Facebook posztjaidat most, hogy kereshetővé váltak?

Hogyan védd meg a Facebook posztjaidat most, hogy kereshetővé váltak?
A Facebook Graph Search hivatalosan is kitárta a karjait az általad posztolt összes bejelentkezés, státuszfrissítés, jegyzet és hozzászólás felé, amelyet eddigi Facebook karriered során létrehoztál. Ami azt illeti, ez ijesztően hangzik, de aggódni nem érdemes, segítünk eltakarítani a nyomaidat.

A Facebook szerencsére adott nekünk olyan eszközöket, amelyek nagyrészt alkalmazhatóak a saját adatvédelmünk érdekében most, hogy a posztjaink kereshetővé váltak - írja a Gizmodo.com.

ku-bigpic

Megvédeni a múltat

A legfőbb aggodalom a Facebook új kereső funkciójával kapcsolatban, hogy a több száz – egyes esetekben több ezer – múltbéli posztod mindegyike saját, egyedi biztonsági beállítást igényelne. Azért ne aggódj, nem kell majd napokat töltened a különösen kínos posztok átkattintásával, amelyek az elmúlt hét évben születtek.

Hogy távol tartsd az idegeneket a Facebook történelmed darabjaitól, minden nyilvános (Public) posztodat és azokat, amelyeket úgy állítottál be, hogy csak az ismerőseid ismerősei (Friends of Friends) számára legyen elérhető, át kell állítani az „Ismerősök” (Friends Only) státuszra, hogy csak a barátaid láthassák. Ehhez a kezdőoldal jobb felső részén lévő lakat ikonra kattints, amely a következő legördülő menüt jeleníti meg:

ku-xlarge

Itt néhány (remélhetőleg) ismerős adatvédelmi beállítást láthatsz. Kattints a „További beállítások megtekintése” (See More Settings) opcióra, ami egy robusztus menühöz vezet. Ezután éred el a „Régebbi bejegyzések korlátozása” (Limit Past Posts) lehetőséget, amire ismét kattintanod kell.

ku-xlarge (1)

A Facebook ekkor figyelmeztet, hogy ha élsz is ezzel a változtatással, a posztjaid így is bárki ismerőse számára láthatóak lesznek, aki abban meg lett jelölve. Emellett azt is elmondják neked, hogy visszafordulhatsz és egyenként is beállíthatod a biztonsági státuszát a bejegyzéseknek. Oda se figyelj!  Senkinek sincs ideje ilyesmire. Helyette kattints a „Régebbi bejegyzések korlátozása” opcióra!

ku-xlarge (2)

Várjunk, a Facebook azt mondja, hogy ezt nem tudja megcsinálni és a következményei a tettednek igen borzasztóak lehetnek. Tudod, mit csinálsz?

Igen, tudod! A Facebook csak megpróbál lebeszélni az egészről, miközben ugyanazt az alternatívát ajánlja fel, amit a fentiekben leírtunk, csak kissé átfogalmazva.

ku-xlarge (3)

Szóval ismét ignoráld! Haladj tovább, erősítsd meg a lépést (Confirm) és készen is vagy!

Ne feledd, hogy ez csak azoktól véd meg, akik nem ismerőseid! A Facebook ismerőseid továbbra is képesek lesznek mindenfélét felkutatni rólad, amit nem védtél óvatosan, ám ennek megelőzése lényegében okafogyottá tenné a Facebook létezését is.

A kifejezetten kínos múltad megvédése

Feltételezve, hogy te is ember vagy, biztosan hoztál már néhány rossz döntést a Facebook múltadban. Ha szerencsés vagy, pontosan emlékszel arra is, hogy ezek mikor történtek és így meg tudsz bizonyosodni arról, hogy ne jöjjenek vissza kísérteni.

ku-xlarge (4)

Hogy megtaláld a zavaró posztot, nézz jobbra az idővonaladon és kattints az évre, majd a hónapra, amikor elkövetted a nagy baklövést. Amint megtaláltad, két lehetőséged van: 1) add meg úgy a biztonsági beállításokat, hogy csak egy bizonyos személy vagy csoport láthassa a bejegyzést vagy 2) töröld a posztot.

Ha az egyes opció mellett döntesz, kattints az ikonra a neved alatt a posztban, hogy előhozd a különböző biztonsági beállításokat tartalmazó menüt. Itt állíthatod be, hogy bizonyos barátaid, csak te, vagy esetleg adott személyek és ismerősi listák konkrét kombinációja láthassa a bejegyzést. Ekkor csak a kiválasztott poszt biztonsági beállításai változnak.

ku-xlarge (5)

Ha viszont úgy döntesz, hogy teljesen törlöd a posztot, kattints a jobb felső sarkában lévő nyílra, majd válaszd a „Törlés” (Delete) opciót a legördülő menüsorból. Így a múltbeli indiszkrét tartalom az internet nem ismert régióiba kerül száműzetésre, hogy többé sose lásd.

ku-xlarge (6)

A te döntésed, de ha van valami, ami őszintén zavar annyira, hogy képes vagy átkutatni érte az egész idővonalad, hogy elrejtsd, akkor valószínűleg a törlés a legjobb esélyed.

A jelened és jövőd megvédése

Most itt az idő azzal foglalkozni, hogy pontosan tudd, mi fog történni a jövőben. Bármikor posztolsz egy új állapotfrissítést, fotót, videót, bejelentkezést, és így tovább, az alapértelmezett beállítás az lesz, amit legutóbb választottál. Tehát ha előzőleg megosztottál egy cikket és annak státusza publikusra volt állítva, tudj róla, és ha szükséges, változtasd meg, ha nem akarod, hogy az egész világ lássa a mondandódat.

ku-xlarge (7)

Amint kiválasztod a poszt státuszát a legördülő menüben, egyúttal a következő posztod alapértelmezett biztonsági beállítását is kiválasztod.

A Facebook már egy jó ideje csinálja ezt, de nagyon könnyű megfeledkezni róla, így érdemes emlékeztetni magukat arra, hogy ellenőrizzük, ki fogja látni azt, amit kiküldünk a nagyvilágba – különösen most, hogy bárki képes lesz megtalálni.