A Facebook boldogtalanná tesz?

A Facebook boldogtalanná tesz?
Talán saját tapasztalatból ezt már eddig is tudtad, de most egy frissen publikált tanulmány a University of Michigan jóvoltából megerősítette, hogy Facebook használata után az emberek hajlamosabbak rosszabbul és kevésbé kielégülten érezni magukat.

A tanulmány, melynek vezető szerzője a „U of M Emotion and Self-Control Laboratory” igazgatója, Ethan Kross, rendszeres felméréseket küldött 82 fiatal felnőttnek arról érdeklődve, hogyan érezték magukat és mennyit használták a Facebookot – írja a The Next Web és az AllFacebook. Az eredmények szerint a Facebook használata „visszaesést” jelzett a „szubjektív jóllétben” függetlenül attól, hogy a közösségi oldalon eltöltött időt pozitívnak tekintették-e.

thumbdown-645x250

Itt egy kivonat a felmérés összegző fejezetéből:

„A felszínen a Facebook felbecsülhetetlen forrást biztosít bizonyos igények kielégítésére, mely lehetővé teszi, hogy az emberek azonnal kapcsolatba lépjenek egymással. A jóllét fokozása helyett, amit a támogató jellegű offline közösségi hálózatokkal történő gyakori interakciók megtesznek, a jelenlegi eredmények azt demonstrálják, hogy a Facebookkal való interakció ellenkező hatást jelez előre a fiatal felnőttek körében – akár aláássa azt.”

A kutatók a közvetlen interakciókat is vizsgálták – akár szemtől szemben, akár telefonon keresztül – és nem jutottak hasonlóan negatív eredményekre.

A tanulmányban olvasható ellenjavaslatban megjegyzik, hogy a Facebook káros érzelmi hatásai relatíve kicsik voltak és a felmérés csak „egyetlen bipoláris skálát” használt kettő helyett, amelyeken a pozitív és a negatív hatást külön vizsgálták volna.

Egyetlen tanulmány még talán nem fog elüldözni minket Facebookról, de lehet, hogy itt az önvizsgálat ideje, amikor is átgondoljuk, hogyan töltjük az időnket online.