Miért inkább Kickstarter?

Miért inkább Kickstarter?
Egy tegnapi meetup apropójára, nagyon nem mindegy, hogy melyik közösségi finanszírozási oldalt használjuk. Az sem, hogy miként. A siker múlik rajta.

Ha a tanácsomat kérik közösségi finanszírozás ügyben általában kategorikusan a Kickstartert ajánlom. Ritka eset, hogy a válaszom nem ez. Persze, ha valaki közösségi, szociális vagy karitatív kezdeményezésre gyűjt akkor más a helyzet. Akkor egyértelmű az Indiegogo.

Azért azonban, mert könnyebb valami nem biztos, hogy jobb is. A sorrend gyakorlatilag a következő: ha tech kütyüd van, prototípussal... akkor az amerikai Kickstarter a legjobb lehetőség neked. Az esélyeid és a támogatottság itt a legnagyobb. Ha nem megy az amerikai verzió az angol kb. a felét hozhatja. Ennyit számít, hogy Font vagy dollárjel áll a támogatási összeg mögött.

Ha szoftvert, mobil appot vagy hasonlót fejlesztenél felejtsd el a Kickstarter. Nem fog menni. Az oldal minden ilyet visszadob. A technológiád része lehet egy mobil app, de maga a termék nem lehet ilyesmi.

Indiegogo: sokadszor mondom, nagyon sokat fejlődött, de nagyon kicsi az esély a sikerre.
Azért mert könnyű rajta kampányt indítani nem biztos, hogy jobb. Az adatok és számok sokatmondóak.

A kampány indításhoz még egy tanács. Ha videód rossz, buktál, ha a kommunikációd nulla, buktál, ezek nélkül nem működik az egész. Ne reménykedj a hazai támogatókban és ne akarj okos, kicsi és magyar cégnek látszani, mert akkor is buktál. Használj amerikai sablonokat és tökéletes alámondást. Legyél sikeres úgy, ahogy ott az szokásos.