Ez neked is hasznos lehet: Online tárgyalószoba lépi át a határokat

Ez neked is hasznos lehet: Online tárgyalószoba lépi át a határokat
„Itt és most” néven az év végéig új üzleti partnerkereső platform segíti a hazai, a V4 országok és a Kárpát-medencei vállalkozókat. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által, az Enterprise Europe Network (EEN) támogatásával létrejött oldal korlátlan számú tárgyalási lehetőséget és üzleti ajánlat megjelentetését biztosítja, hogy a megszakadt beszállítói- és termelési lánc ismét fenntartható és kiszámítható legyen.

A vírusjárvány az elmúlt hónapokban számos új nehézséget hozott a vállalkozások számára. „A cégek sokéves, stabil üzleti partnereket veszítettek el, a beszállítói láncban a belföldi karantén és az országok átjárhatósága miatt kapacitáshiány merült fel. Mindez a saját termelés akadozását és ezzel piacvesztést is eredményezett, a cégeladás vagy akár új befektetők, üzlettársak találása pedig szinte lehetetlenné vált. A problémák kezelésére a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az EEN üzletfejlesztési hálózat támogatásával egy új, magyar és angol nyelvű üzleti partnerkereső platformot hozott létre "Itt és most" néven, amely a hazai, a V4 országok és a Kárpát-medencei vállalkozók üzleti közösségét is erősíti” – tájékoztatott Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. A szervezésben és lebonyolításban számos intézmény segíti országosan és a határon túl a helyi vállalkozókat: az EXIM, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete is.

Tervezhető termelési lánc létrehozása a cél

A határmenti magyar-magyar vállalkozói kapcsolatok kiépítésére szolgáló online üzleti fórum célja az ellátási lánc rövidítése, hogy az elhúzódó vírusjárvány mellett is fenntartható és kiszámítható legyen az alapanyag- és alkatrészellátás. „Kínából a légi szállítás költsége a járvány kezdete óta megsokszorozódott, így már egyáltalán nem olcsóbb onnan rendelni. Európa pedig logisztikai szempontból esett el, az országok változó átjárhatósága, karantén kötelezettségei miatt. Amit tehát eddig Kínából vagy Nyugat-Európából szereztek be a hazai cégek, azt most sok esetben a határmenti, V4 országokban kell keresniük, a lehető legközelebbi gyártótól, kereskedőtől. Gyakorlatilag nincs olyan vállalkozás, aki ne keresne megoldást valamilyen, COVID okozta problémájára, így mindenkinek érdemes letesztelni, kipróbálni az új üzleti platformot, melyre az első két hétben közel 100 vállalkozás 230 üzleti ajánlata került már fel 8 országból” – hangsúlyozta ki a főtitkár.

Korlát vagy lehetőség az online találkozó?

A nemzetközi üzletember találkozók munkanyelve az angol, ez azonban sok vállalkozás számára még ma is problémát jelent. Mivel a határmenti területeken sokan beszélnek magyarul, így az új platform kihasználja a közös nyelvben rejlő lehetőséget, miközben a hazai vállalkozói kapcsolatrendszert is erősíti. Az „Itt és most” oldalon a vállalkozás profiljának és üzleti partnerkeresési ajánlatainak regisztrációja után tetszőlegesen jelölhetik egymást tárgyalásra a felek. A webes felületen megnyíló „tárgyalószobában” egy közösen előre fixált időpontban tárgyalhatnak egymással.

Az exporthoz és nemzetközi partnerséghez elengedhetetlen a naprakész piaci információk beszerzése- Ezt szolgálják a heti rendszerességgel, élőben, moderátor segítségével zajló üzleti fórumok, ahol egy-egy iparág vagy célország szakértői tartanak előadásokat és tanácsadást. Mivel a leendő üzleti partnerek találkozása online történik, így az utazások költségét és idejét is meg lehet spórolni, a céges profilhoz pedig korlátlan számú üzleti ajánlat rögzíthető, függetlenül attól, hogy venne, eladna, projektpartnert, gyártót, alapanyagot, munkaerőt vagy éppen finanszírozást keres a vállalkozás.

Az online találkozók nemcsak az üzleti ajánlatok miatt fontosak, hanem ezen túlmenően is számos hasznos funkciójuk lehet. A tárgyalások során ugyanis nagyon sok háttérinformáció begyűjthető az adott üzleti környezetről, új termék vagy szolgáltatás bevezetésénél tesztelhető a piaci reakció, a cég ismertségének növelésére, jelenléte az üzleti közösségben, de akár a konkurencia megismerésére is használható, nem utolsó sorban pedig remek tárgyalási gyakorlatot ad. Mivel a platform idén december 31-ig biztosít tárgyalási lehetőséget, még senki nincs elkésve a regisztrációval, mely folyamatos a zárónapig: https://ittesmost.b2match.io/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!